Kinderen zijn onze toekomst

Kind en scheiding
Contact opnemenKosten
Ruzies, frustraties en emoties: een scheiding is meestal een moeilijke periode, vooral ook voor kinderen. Ouders willen hen natuurlijk die ellende besparen. Maar ook de kinderen ontkomen vaak niet aan de impact van het scheidingsproces. Het is voor hen van groot belang dat er op korte termijn goede afspraken gemaakt worden, zodat zij zo min mogelijk door de scheiding van hun ouders worden belast. Want ook al gaan de ouders als partner uit elkaar, zij blijven samen de ouders van hun kinderen.

Ouderlijk gezag, zorgverdeling

Ouderschapsplan

Gezamenlijk ouderlijk gezag is de regel, ook na een scheiding. Concreet houdt ouderlijk gezag in dat ouders gezamenlijk belangrijke keuzes over hun kind(eren) dienen te maken, zoals schoolkeuzes, medische beslissingen.
Beide ouders hebben het recht en de plicht om hun minderjarige kinder(en) op te voeden en te verzorgen. Hun kind(eren) hebben het recht op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door hun beide ouders. De zorgverdeling tijdens het huwelijk of de samenleving, de werktijden van ouders, de woonomstandigheden van ouders, etc. spelen een rol bij de invulling van het gelijkwaardig ouderschap.
Tijdens de scheiding moet het ouderschap voor de toekomst dus worden geregeld. De afspraken daarover worden vastgelegd in een Ouderschapsplan. Het kind/De kinderen wordt/worden daarbij leeftijdsadequaat betrokken, zodat de afspraken ook bij hen draagvlak heeft/hebben. Kunnen de ouders het niet eens worden over de invulling van het ouderschapsplan, dan beslist de rechter. De wettelijk verplicht te regelen onderwerpen zijn het hoofdverblijf van de kinderen (bij welke ouder staan zij ingeschreven), de omgangsregeling met de andere ouder, de informatie- en consultatieregeling, en de kinderalimentatie. Het staat ouders vrij om meer afspraken te maken. Het meest uitgebreide ouderschapsplan vindt u hier.
Zoals gezegd, is gezamenlijk ouderlijk gezag de regel. In uitzonderlijke gevallen kan door een van beide ouders worden verzocht om eenhoofdig ouderlijk gezag.

Co-ouderschap

Recht of plicht?

Steeds vaker kiezen gezinnen voor een vorm van co-ouderschap om de verzorging en opvoeding van de kinderen zoveel mogelijk gelijk over beide ouders te verdelen. Dit is dus iets anders dan gelijkwaardig ouderschap, zoals hierboven beschreven. Co-ouderschap werkt het beste, indien beide ouders op goede voet met elkaar staan en constructief over de kinderen kunnen communiceren.

Problemen na scheiding

Alles is continu in beweging. Mensen en omstandigheden veranderen.

Na de scheiding kan het derhalve nodig zijn om gemaakte afspraken, al dan niet vastgelegd in een ouderschapsplan, te heroverwegen en misschien aan te passen. Het heeft uiteraard de voorkeur om dit als ouders in overleg te doen. Wij helpen u graag indien u daarbij coaching en/of adviezen nodig heeft. Mocht u er niet onderling uitkomen, dan adviseren wij u en staan wij u bij in een gerechtelijke procedure.

Neem Contact op

Spreekt ons kantoor ook u aan, aarzel niet een afspraak met ons te maken om uw probleem aan ons voor te leggen. Een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek, waarin wij bespreken of en hoe wij u kunnen helpen, is altijd mogelijk. Dit hoeft vaak niet langer dan een half uur te duren. Buiten kantooruren zijn wij eventueel ook beschikbaar.

En indien nodig, dan maken wij binnen 24 uur een afspraak.

Oosteinde 237,
2271 EG Voorburg,
Nederland (NL)

Tel: +31 (0)70 335 10 13

[email protected]

Bekijk Routebeschrijving

Wij zijn gevestigd aan het Oosteinde 237 in Voorburg, gemeente Leidschendam-Voorburg, regio Den Haag. Wij zijn zowel vanaf de snelweg (A4, afslag Leidschendam-Voorburg) als vanuit het centrum van Den Haag makkelijk bereikbaar met in de zeer nabije omgeving genoeg gratis parkeergelegenheid. Het ‘tunneltracé’ van de N14 bij Leidschendam is slechts een paar minuten rijden. Het station Voorburg (incl. Randstadrail) ligt naast ons kantoor. De HTM-bussen 45 en 46 stoppen voor de deur.

Bekijk hier de locatie op Google Maps.

Van den Bout advocaten & mediators zijn LID VAN
advocatenorde Mediators federatie
High Trust Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators
FJR verder online